A biztonságos, sérülés-mentes csomagküldés és nemzetközi szállítás titkai

Tartalomjegyzék

 1. Csomagküldés és küldemény szállítás
 2. Mibe lehet csomagolni?
 3. Csomagolóanyagok
 4. Amire figyelj a csomagolásnál
 5. Ki csomagolja be a küldeményt?
 6. Üveg, törékeny, folyékony áru csomagolása, szállítása
 7. Speciális dolgok csomagolása, szállítása
 8. Ha rossz a csomagolás…
 9. Miért fontos a csomagolásra odafigyelni?
 10. Csomagok lemérése
 11. Ha változik a csomag mérete, súlya…
 12. Ha több csomagod van…
 13. A csomagok tartalma
 14. A csomagok feladási állapota
 15. Tiltott dolgok
 16. Sérülés
 17. Szállítási biztosítás

1. Csomagküldés és küldemény szállítás

Heti rendszerességgel szállítunk a következő országokból: Magyarországról, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Luxemburgból, Franciaországból, Angliából, Egyesült Királyságból, Dániából, Svédországból.

Heti rendszerességgel szállítunk a következő országokba: Magyarországra, Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Németországba, Hollandiába, Belgiumba, Luxemburgba, Franciaországba, Angliába, Egyesült Királyságba, Dániába, Svédországba.

Szállítunk Magyarországról külföldre, külföldről Magyarországra vagy Magyarország határain kívül is, háztól-házig, így a küldemények több ezer km-t utaznak. A biztonságos és sérülésmentes szállítás viszont ugyanúgy múlik a csomag feladóján, mint a szállítócégen. Ez a kis segédlet ebben segít, hogy mire figyelj nemzetközi szállítás igénybevételénél.

2. Mibe lehet csomagolni?

Amiket javaslunk csomagküldés esetén: kartondoboz, banános doboz, bőrönd, táska, sporttáska, utazótáska, zsák, erős anyagú bevásárló táska, műanyag doboz. – Igen, ezeknek a szállítását mi vállaljuk!

Műanyag doboz esetén figyelni kell, hogy milyen minőségű, hogyan vannak belepakolva a küldendők – mert ha valahol benyomódhat, akkor könnyen eltörik a műanyag – sima otthoni körülmények között is megtapasztalhatjuk, akár az oldalában keletkező törést vagy felül a fogantyú részeknél.
Csomagolás nélküli, illetve nylon szemeteszsákba csomagolt küldemények felvételét a futár minden esetben megtagadja.
Egyszerűnek tűnik szemeteszsákba tenni a dolgokat, de ezeket nem tudjuk egymásra tenni, nem lehet rendesen elhelyezni az autón, mert szétcsúsznak. Ráadásul könnyen kilyukadhatnak, a benne lévő dolgok megsérülhetnek.
Kartondobozt könnyű lehet beszerezni a helyi közértből, zöldségestől, háztartási vagy műszaki boltból is. Viszont a kiválasztásnál a tisztaságára, szagára különös figyelmet fordíts. Lakberendezési, barkács boltokban is találhatsz tárolásra alkalmas vagy költöztetési dobozokat is.
A kartondoboz mérete bármekkora lehet, a küldendő áru mennyiségétől függ. Amire figyelni kell, hogy célszerű telepakolni, máskülönben össze fog nyomódni, ha egy másikat ráteszünk. Érdemes a széleit, záródásokat összeragasztani.

3. Csomagolóanyagok

 • Karton: könnyű lehet beszerezni a helyi közértből, zöldségestől, háztartási vagy műszaki boltból is. s. Viszont a kiválasztásnál a tisztaságára, szagára különös figyelmet fordíts. Lakberendezési, barkács boltokban is találhatsz tárolásra alkalmas vagy költöztetési dobozokat is. Ezekbe nem csak pakolni tudsz, hanem szétszedve is körbe tudsz velük csomagolni tárgyakat, eszközöket.
 • Buborékfólia (légpárnás fólia): általában tekercsben kapható, megfelelő a törékeny vagy értékes tárgyakhoz, porcelán, üveg, műszaki cikkek, edények, stb., csomagolásához és helykitöltésre.
 • Csomagolópapír, újságpapír: törékeny dolgok, tányérok, vázák, poharak számára, érdemes először papírba csomagolni, majd utána egy dobozba. Mi a minta nélküli csomagolópapírt ajánljuk, mert az újságpapír könnyen nyomot hagyhat.
 • Nejlon tasak: a folyékony dolgokhoz.
 • Matracvédő: védelem a matrac számára a kosz, kártevők, nedvességgel szemben.
 • Bútor védelemhez: karton, hullámpapír, nejlon, bútor védő.
 • Hungarocell lap: műszaki dolgok csomagolásához.
 • Ruhaanyag, textíliák, törölközők
 • Jó minőségű ragasztószalag: biztosítani kell a dobozok alját is, hogy ne csússzon szét a súly hatására. Jól jön a szekrények, fiókok lezárásához is.
 • Filctoll: a feladó és címzett felcímkézéséhez, megrendelés szám ráírásához. Több doboz vagy költözés esetén érdemes rájuk írni a tartalmát is, hogy kipakolásnál könnyebb dolgod legyen.

4. Amire figyelj a csomagolásnál

 • A standard csomag maximális súlya 30 kg lehet. Ha ennél nagyobb súlyú lett a csomagod, tedd külön dobozokba.
 • Ha egy csomagnak, árunak, terméknek, eszköznek több a súlya több, mint 30 kg, válaszd a nem-standard csomag szállításunkat. Pl. kisméretű csomag, egy terméket tartalmaz, de a súlya 50 kg (túlsúlyos csomag).
 • Az óriási dobozok, csomagok, még ha kis súlyúak is szintén a nem-standard csomag kategóriába esnek, pl. 150 x 120 x 100 cm-es doboz, ami csak 15 kg (túlméretes csomag). Bármi is legyen benne, a mérete és súlya miatt nem mindegy hova és hogyan helyezzük el a fugonban.
 • A nehéz dolgok kerüljenek a csomag aljára, a könnyűek pedig felülre, ami sérülékeny azt külön becsomagolva középre.
 • Törékeny, sérülékeny csomagok esetén írd rá a csomagra, hogy törékeny vagy sérülékeny.
 • Nyíllal jelöld a dobozon, hogy melyik az alja és a teteje.
 • A dobozon fel kell tüntetni nyomtatva vagy filctollal a címzett nevét, városát (esetleg telefonszámát), a feladó nevét, városát, (esetleg telefonszámát) és a megrendelés számát. Több csomag szállításánál is javasolt mindegyik csomag külön címkézése, jelölése: pl. 448 – 1/3, 448 – 2/3 , 448 – 3/3.

5. Ki csomagolja be a küldeményt?

99%-ban a megrendelőink gondoskodnak a csomagolásról, hisz több idő áll rendelkezésre, így alaposabban be tudják csomagolni.  Igény esetén mi is vállalunk csomagolást, ez esetben előre kell értesíteni minket, mert több időt kell kalkulálnunk a küldemény felvételéhez, illetve a megfelelő csomagoló anyagokat is vinnünk kell magunkkal – a csomagolásnak plusz díja van.

6. Üveg, törékeny, folyékony áru csomagolása, szállítása

Szállításaink során nem használunk futószalagot, lehetőség szerint nem rakodjuk át a küldeményeket másik autókra. Általában az az autó kézbesíti, ami fel is vette. Közvetlenül próbáljuk szállítani, ezzel az estleges sérülés lehetőségét is leminimalizáljuk. Sofőrjeink körültekintéssel, odafigyelve kezelik a csomagokat, küldeményeket. De hosszú ideig utaznak a többi csomag között, bármi megnyomhatja, illetve a közutak minősége, útviszonyok, vasúti átjárók, fekvőrendőrök, kátyúk miatti rázkódás valós problémaforrás.

A dobozon belüli történésekre nem vagyunk ráhatással, e miatt a megfelelő csomagolás nélkülözhetetlen a doboz belsejében is. 

Folyékony dolgok csomagolása

Ha valamilyen folyékony dolgot (pl. lekvár, nem romlandó étel, szörp, méz) vagy törékeny dolgot szeretnél küldeni: támaszd körbe ruhaanyaggal (akár egy póló, zokni), buborékfóliával, hungarocellel, kartonnal. Ha üvegben van, használhatsz helyette műanyag tárolót is.  Figyelj arra, hogy csomagoláskor se repedjen meg az üveg, mert egy kis nyomás elegendő ahhoz, hogy összetörjön.
Folyékony dolog esetén, legyen az műanyag tárolóban, tedd külön nejlonzacskóba vagy tasakba, mielőtt a dobozba teszed. Ha bármi kiborul, kifolyik, akkor nem folyik a többi dologra, mert a zacskó megakadályozza.

Törékeny, sérülékeny dolgok csomagolása

A törékeny dolgoknak is a megfelelő csomagolás a kulcsa: egyenként a dobozon belül is, ruhaanyaggal, kartonnal, buborékfóliával, hungarocellel, papírral.
A konyhai felszereléseket, tányérokat, poharakat, vázákat, étkészletet, kávés teás készletet, újságpapírba csomagold, használhatsz közéjük hullámpapírt a rezgéscsillapításra és merevítésre. Tányérok esetén két porcelán tányér közé tehetsz egy-egy műanyag- vagy papírtányért is és lehetőség szerint élével pakold őket.
A dobozra írd rá nagy betűkkel, hogy törékeny és érdemes megjelölni nyíllal, hogy melyik az alja és a teteje a doboznak.
Felelősséget a sérülésmentességért csak a megfelelő csomagolás esetén tudunk vállalni – mely a dobozon belülre is érvényes.

A törékeny, sérülékeny csomagokat a nem-standard csomagszállításba soroljuk, de tapasztalataink alapján megfelelő körültekintéssel és csomagolással sok esetben a nem-standard csomagból is lehet standard csomagot készíteni a kitöltő anyagok használatával.

Ha törékeny, sérülékeny csomagod van, melynek úgy érzed a szállítása az átlagosnál körültekintőbb kezelést igényel, vagy nem lehet rá pakolni, mindenképpen előre jelezd és ajánlott a nem-standard csomagszállítási szolgáltatásunkat igénybe venni.

7. Speciális dolgok csomagolása, szállítása

Nem csak csomagküldés tekintetében vannak tippjeink, hanem a nem-standard, különleges, speciális küldemények esetére is.

A legjobb megoldás a gyári csomagolás. Érdemes az eszközök kartondobozát megtartani és összehajtva eltenni. Ha nincs meg az eredeti csomagolás, akkor hasonló nagyságú dobozra van szükség.

Doboz hiányában, vagy ha az eszköz, tárgy, áru mást kíván, annak körbe csomagolása szükséges, buborék fóliával, kartonnal, hullámkartonnal, egyéb anyagokkal és igény szerint úgy bele tenni egy dobozba. Ha lehetséges maradjon fogás rajta, hogy a pakolása könnyű legyen. Pl. bútorok esetén nem szükséges külön doboz. 

Tv, monitor csomagolása, szállítása

Speciális küldeménynek minősülnek, mert bár dobozban vannak, kezelésük különleges bánásmódot igényelnek. Pl. nem tehetjük a furgonban a csomagok legaljára, hogy minden súly rá nehezedjen és az sem jó, ha eldől menetközben. A legjobb ezeknél is a gyári csomagolásában való szállítás. Amennyiben az nincs meg, a képernyő része elé farostlemezt vagy műanyag lapot kell rögzíteni majd körbetekerni buborékfóliával és úgy becsomagolni.

Növény szállítása

Bár nem szorosan a csomagszállításhoz kapcsolódik, de szót kell ejtenünk róla. A szobanövények szállítását nem szoktunk vállalni több ezer km távolságra, hiszen érzékeny élőlények, a hőmérséklet, napfényhiány változást megszenvedi; illetve nehéz úgy csomagolni, hogy ne sérüljenek, mert kartondobozban is felborulhatnak. Rövid távú szállításra szoktuk vállalni, vagy teljes autós költöztetés esetén, amikor a szállítás közvetlenül egy címről-egy címre történik.

Az alábbi termékek speciális küldeménynek minősülnek:

 • festmény szállítás
 • szobor, alkotás, váza szállítás
 • műtárgy szállítás
 • hangszer szállítás, pl. gitár, hárfa, cselló, dob, dobfelszerelés, hegedű, nagybőgő, szintetizátor
 • gépjárműalkatrész, kiegészítő karosszéria elem szállítás, pl. vészhárító, felni, motorháztető, ajtó, tetőcsomagtartó, biciklitároló 
 • informatikai eszköz szállítás, pl. laptop, számítógép, monitor
 • háztartási gép szállítás, pl. hűtő, mosógép, mosogatógép, szárítógép, gáztűzhely, tűzhely
 • szórakoztató, elektronikai berendezés szállítás, pl. LCD-TV, televízió, hangfal
 • sport eszköz szállítás, pl. kondi gép, fitnesz gép, szobakerékpár, futópad, elliptikus tréner
 • babakocsi szállítás
 • elektromos autó gyerekeknek, nagyméretű gyerekjáték szállítás, stb.

Mi ennek megfelelően kezeljük őket.  Az átlagnál nagyobb figyelmet, körültekintést igényelnek – kezelésük, szállításuk, tárolásuk során vagy csomagolásuk miatt. Itt már nem csak a csomagoláson múlik a biztonságos és sérülésmentes szállítás, hanem a szállítócégen is.
Itt tudsz bővebben olvasni erről a szállításról: speciális küldeménynek szállítása.

maplog-specialis-kuldemeny

Nem probléma a speciális küldemény sem!

Szintén speciálisnak minősülnek az alábbiak:

Azonban ezeknél mind más adatokra van szükségünk az ajánlatadáshoz és a szállításhoz, így a könnyebb kezelhetőség miatt külön oldalakat hoztunk létre számukra, ahol kimondottan arról a szállítási fajtáról olvashatsz. Ha rákattintasz a nevére meg tudod nézni!

8. Ha rossz a csomagolás…

Futárunk figyelmeztetheti a feladót, hogy az áru csomagolása nem megfelelő vagy sérült a csomagküldés igénybevételéhez. A feladó ennek megfelelően gondoskodhat a helyszínen a megfelelő csomagolásról. Ellenkező esetben a futárunk ezt a tényt rávezeti a fuvarlevélre, a későbbi reklamáció kizárása érdekében. Kritikus esetben a futár megtagadhatja a csomag felvételét. Ez azért fontos, mert a rossz csomagolás esetén a csomagban lévő dolgok megsérülhetnek, kiborulhat a tartalma, megnyomódhat, illetve kárt tehet más csomagban is.

csomag-serules

A csomagolás a sérülésmentes szállítás alapja!

9. Miért fontos a csomagolásra odafigyelni?

A megfelelő csomagolás a sérülésmentes szállítás alapja. A tárgyak épségére a csomagolás a garancia, a feladó tudja ezt alaposan megtenni. Mind a külső, mind a csomag belsejében lévő csomagolásra oda kell figyelni. Mi is vállalunk csomagolást, de ilyenkor ez plusz költséggel és idővel jár.

10. Csomagok lemérése

A szállításhoz mind a csomag súlyára, mind a méretére szükségünk van, hogy biztosítani tudjuk a gördülékeny szállítást. Utóbbit centiméterszalaggal vagy akár egy vonalzóval is le tudod mérni, mind a 3 adatra szükségünk van (hosszúság, szélesség, magasság), hogy tudjunk kalkulálni mennyi a helyigénye a raktérben.
A súlyát egy szobai mérleggel meg tudod állapítani: vagy ráteszed a csomagot, vagy először ráállsz a mérlegre csomag nélkül, majd a csomaggal együtt – és a második értékből kivonod a te súlyodat.

Figyelj rá, hogy 30 kg-nál ne legyen több a csomag súlya, mert ez az a határ, amit a futárjaink még biztonsággal tudnak kezelni, mozgatni.

11. Ha változik a csomag mérete, súlya…

A futárjaink a rutinnak köszönhetően ránézésből, illetve csomag mozgatása által tudják, hogy a megrendelésben leadott adatoknak megfelelő méretű és súlyú-e a csomag.
Amennyiben a csomag felvételekor különbséget tapasztal, úgy a valós adatoknak megfelelően módosul a szállítási díj. Nagyobb eltérés esetén a futárunk megtagadhatja a küldemény felvételét is. Ilyenkor egyszerűbb, ha időben jelzed előre és egyeztetünk róla.

12. Ha több csomagod van…

Ha több csomagot küldenél, azok együttes szállítása esetén, egy címről egy címre mindig kedvezményes árral kalkulálunk.

Három csomag felett már egyedi árat adunk, költöztetésnek minősítjük. Ettől a kalkulált díj nem drágább, hanem olcsóbb lesz, mintha külön-külön számolnánk a csomagokra az árakat. Költöztetési szolgáltatásunkról ide kattintva olvashatsz bővebben.

csomagszallitas

Több küldemény kedvezményesebb áron szállítható!

13. A csomagok tartalma

A határátlépések miatt a szállítás megrendelésekor meg kell adni a csomagok tartalmát. Elég gyűjtőszavakat használni (pl. ruha, gyerekjáték, konyhai eszközök, stb.), nem szükséges mindent tételesen felsorolni. A feladó felelős azért, hogy a küldemény tartalma megfelel az írásban előre közölt tartalomnak.

A küldemény nem tartalmazhat veszélyes, illegális vagy jövedéki terméket.

Különleges, egyedi bánásmódot igénylő tartalom esetén esetén, pl. festmény, műtárgy, hangszer, tv, monitor, stb. egyeztetés szükséges, hogy sérülésmentesen tudjuk a szállítást végezni. Lásd: speciális küldemény szállítás.

14. A csomagok feladási állapota

A küldeményeket lezárt állapotban vesszük át. A küldemény nem tartalmazhat veszélyes, illegális vagy jövedéki terméket. A futár a küldemények tartalmát a felvétel idejében a feladó előtt jogosult ellenőrizni – ezt szúrópróbaszerűen végezzük.

15. Tiltott dolgok

A küldemény nem tartalmazhat veszélyes, illegális vagy jövedéki terméket; és van aminek nem vállaljuk a szállítását. Erről listát ide kattintva olvashatsz.

16. Sérülés

Szállításaink során nem használunk futószalagot, lehetőség szerint nem rakodjuk át a küldeményeket másik autókra. Általában az az autó kézbesíti, ami fel is vette. Közvetlenül próbáljuk szállítani, ezzel az estleges sérülés lehetőségét is leminimalizáljuk. De hosszú ideig utaznak a többi csomag között, bármi megnyomhatja, illetve a közutak minősége, útviszonyok, vasúti átjárók, fekvőrendőrök, kátyúk miatti rázkódás valós problémaforrás.

A megfelelő csomagolás a sérülésmentes szállítás alapja. A tárgyak épségére a csomagolás a garancia, a sérülés lehetőségét a megfelelő csomagolással lehet minimalizálni. Csomagküldés esetén mind a csomag külseje és belseje tekintetében, egyéb tárgyak, eszközök, áru esetén a külső csomagolás tekintetében.

17. Szállítási biztosítás

Cégünk rendelkezik CMR biztosítással (Egyezmény A Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről) és szállítmányozói biztosítással, és mindent megteszünk azért, hogy épségben szállítsunk mindent. 

A közúton bármi megtörténhet, ezért az előre nem látható eseményekre, ha azt a küldemény értéke megkívánja, ajánljuk külön szállítási biztosítás megkötését. Ezt van lehetőség rajtunk keresztül, vagy egyénileg is megköttetni. Rajtunk keresztüli kötés esetén ennek díja az áru értékétől függ, erre egyedileg tudunk ajánlatot adni a biztosítóval való egyeztetést követően. A különböző igények miatt, javasoljuk a biztosítóval való direkt kapcsolatfelvételt, ahol személyreszabott ajánlatot tudnak adni.

Vissza a Főoldalra

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le aktuális híreinkről, szolgáltatásainkkal kapcsolatos információkról, vagy a legfrissebb blogbejegyzésekről!